Categorieën
Artikelen

Minisymposium over vernieuwing van toezicht

(verschenen in de juni-editie van Headlines, de nieuwsbrief van de Vereniging Universiteiten van Nederland)

Op woensdag 12 juni vond het jaarlijkse minisymposium Parlement & Wetenschap plaats. De titel: ‘Toezicht nieuwe stijl: voor kabinet, parlement én samenleving’.

Momenteel wordt onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vernieuwing van toezicht en handhaving. In de woorden van de initiatiefnemers: “Publiek toezicht door rijksinspecties en markttoezichthouders staat onder druk van allerlei maatschappelijke, soms ontwrichtende, dynamiek. Dit vraagt om nieuwe vormen voor […] toezicht.”(website Nationale Wetenschapsagenda). Het onderzoek biedt de Tweede Kamer handvatten voor de beoordeling van het wetsvoorstel Wet op de rijksinspecties dat binnenkort door de minister van Binnenlandse Zaken wordt ingediend.

Hoogleraar Judith van Erp van de Universiteit Utrecht, die leiding geeft aan het onderzoeksprogramma, tekende voor de keynote. Aansluitend verzorgden drie onderzoekers een pitch over een subthema. Op elke pitch werd gereageerd door een Tweede Kamerlid. Zie voor meer informatie de programmaflyer op de website van Parlement & Wetenschap.

Tijdens de bijeenkomst kwamen belangwekkende aspecten van toezicht aan de orde. Hoe houden toezichthouders gezag? Hoe kunnen sectoraal georganiseerde inspecties toezicht houden op een netwerksamenleving waarin belangen en organisaties met elkaar verknoopt zijn? Hoe kan toezicht beter bijdragen aan bescherming van burgers?

Het minisymposium voorzag in een behoefte: de zaal was overvol. Van het minisymposium is voor degenen die er niet bij konden zijn een journalistiek verslag gemaakt.