Op verzoek van de Vaste commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening lieten twee wetenschappers hun licht schijnen over de vraag of het schrappen van regels in het omgevingsrecht zou helpen bij de ambitie om snel meer woningen te bouwen. Marlon Boeve (Technische Universiteit Delft en Universiteit Utrecht) en Frank Groothuijse (Universiteit Utrecht) schreven de factsheet ‘Regeldruk in het omgevingsrecht’. Zij presenteerden hun bevindingen op woensdag 12 maart aan de Kamerleden.
Boeve en Groothuijse begonnen hun presentatie – en de factsheet – met een citaat van de in 2023 overleden staatsraad en hoogleraar omgevingsrecht Ben Schueler: “…rechtsvorming lijkt meer op een natuurlijk proces. Net als onkruid. Als je iets weghaalt komt er iets nieuws voor in de plaats.” Daarmee werden al te hoog gespannen verwachtingen alvast wat getemperd. Deze relativerende aftrap nam niet weg dat de wetenschappers de Kamerleden waardevolle handreikingen konden doen, wat duidelijk zeer werd gewaardeerd.
Een aantal belangrijke conclusies uit de factsheet: het schrappen van regels leidt (in lijn met het citaat van Schueler) veelal tot de introductie van nieuwe regels door andere partijen; bepaalde keuzen in de Omgevingswet verdienen heroverweging – sommige zaken kunnen wellicht toch beter op landelijk niveau worden geregeld, en het instrumentarium van de Omgevingswet biedt ook nu al kansen om versnelling van woningbouwprojecten te realiseren. Ook wezen de wetenschappers op inspirerende voorbeelden als de Deltawet grote rivieren en de projectorganisatie van Ruimte voor de Rivier. Ten slotte adviseerden zij de Kamerleden erop toe te zien dat de huidige ondersteuning voor lagere overheden bij de implementatie van de Omgevingswet wordt voortgezet – een voorziening die het kabinet lijkt te willen afbouwen.
Terugkijken van de presentatie kan via deze link. De factsheet vindt u op de website van Parlement &. Wetenschap (sub ‘Vaste commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening’).
(verschenen in de maart-editie van Headlines, de nieuwsbrief van Universiteiten van Nederland)