Categorieën
Artikelen

Kamerleden maken kennis met de wetenschapstoets


(verschenen in de aprileditie van de nieuwsbrief van de Vereniging Universiteiten van Nederland)

Op 29 maart vond in de Tweede Kamer de ontbijtbijeenkomst ‘Uur van beleid’ plaats. De naam sloeg een brug naar de Dag van het Beleid die op diezelfde datum voor en door de rijksoverheid werd georganiseerd.

De Kamerleden Queeny Rajkowski van de VVD en Kees van der Staaij van de SGP leidden de bijeenkomst die werd bijgewoond door in totaal vijftien Kamerleden en een vijftigtal fractie- en Kamermedewerkers. Kamervoorzitter Vera Bergkamp opende de bijeenkomst. Centraal stonden het doen uitvoeren van een wetenschapstoets Parlement & Wetenschap en het werken met rapporteurs.

Rapporteurs zijn Kamerleden die zich namens hun commissie buigen over een bepaald onderwerp: de begroting, een ministerieel jaarverslag of een wetsvoorstel.
Ook de wetenschapstoets wordt begeleid door twee rapporteurs. Zie ook het nieuwsbericht op de site van de Tweede Kamer.

In deze nieuwsbrief passeerden eerder al enkele recente wetenschapstoetsen de revue. Pro memorie: door Parlement & Wetenschap geselecteerde en ondersteunde wetenschappers leggen een beleidsvoorstel of wetsvoorstel van het kabinet langs de wetenschappelijke meetlat. Vervolgens kunnen de Kamerleden daar hun voordeel mee doen, bijvoorbeeld door kritische vragen te stellen en door moties en amendementen in te dienen.

Voor meer informatie: Hugo van Bergen, liaison Parlement & Wetenschap.